×
3 dk okuma
Paylaş

FAO, WFP, UNICEF, WHO ve IFAD iş birliğinde hazırlanan "Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu" başlıklı raporda, 2017 yılında 821 milyona ulaşan dünyadaki aç insan sayısının, her 9 kişiden birine tekabül ettiği ortaya konmaktadır. Buna rağmen Boston Consulting Group'un (BCG) yaptığı bir araştırmaya göre ise dünyada çöpe gıdan gıda miktarı yıllık olarak 1.6 milyar tona ve 1.2 trilyon dolara karşılık gelmektedir. Bu sadece gıda sektöründe ortaya koyulan rakamlardır. Ürün ve hizmet sektörlerindeki gelişmeler, reklam ve pazarlama faaliyetleri ile sunulan marka değerleri gibi faktörler sonucu aslında gerçek anlamda ihtiyacımız olmayan pek çok tüketim davranışı sergiliyoruz. İhtiyaçlarımızın dışında gerçekleştirdiğimiz tüketim alışkanlıklarımız ile sistemimiz her gün daha da bozuluyor ve gezegende sahip olduğumuz sınırlı kaynaklar git gide tükeniyor.

İnsanların hayatta kalmak için yiyecek, barınak, güvenlik ve sağlık gibi belirli temel ihtiyaçları vardır. Bizden alındığında hayatta kalmamız için risk oluşturabilecek ihtiyaçlardır. Peki ya diğer tüm tüketim ürünlerimiz, hepsine gerçekten ihtiyacımız var mı? Tüketim ile aşırı tüketim arasındaki çizgiyi çizmemizin vakti geldi de geçiyor. Daha az tüketmek mümkün! Peki, ama nasıl?

Tüketim Davranışlarınızı Gözden Geçirin

Daha bilinçli bir tüketici olmak için yapmanız gereken ilk şey tüketim davranışlarınızı gözden geçirmek olacaktır. Günlük tüketim davranışlarınız neler? Her sabah kahvenizi tek kullanımlık bir bardakta mı satın alırsınız? Süpermarkete her gidişinizde tek kullanımlık plastik poşetler mi biriktirirsiniz? Üç aylık elektrik ve su faturanız ne kadar? Tüm bunları bir kâğıda yazın. Bu şekilde durumunuzun ne kadar ciddi olduğunu görebilirsiniz. Tüm bu bilgiler ışığında bu şeylerin ne kadarının hayatta kalmanız için gerekli olduğunu, ne kadarının ise yalnızca lüks harcamalar olduğunu gözden geçirin.

Daha Az Tüketerek Mutlu Olmayı Öğrenebilirsiniz

Aşırı tüketim davranışlarının en büyük nedenleri sıkıntı, üzüntü ve strestir. Tüketiminizin ana sebebini öğrenmek için meditasyon yapabilirsiniz. Bu şekilde alışveriş sırasında hangi duyguyu hissetmeye çalıştığınızı keşfedebilirsiniz. Ek olarak kendinizi mutlu hissettiğiniz bazı davranışları tamamıyla yok etmek yerine iyileştirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin her gün tükettiğiniz kahveyi tek kullanımlık kartonlar yerine bir bardak ile satın almayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra her mevsimde yeni kıyafet almak yerine, kıyafetlerinizi mevsime göre yeniden tasarlayabilirsiniz.

Etrafınızdaki Fazlalıklardan Kurtulun

Kontrolü yeniden kazanmanın en iyi yollarından biri, yeni bir başlangıç yaratmaktır. Var olan dağınıklığı temizlemek bunun ilk adımıdır. Örneğin sıklıkla tükettiğiniz abur cuburlardan kurtulabilir, ihtiyacınız olmayan eşyalarınızı bağışlayabilirsiniz. Giymekten sıkıldığınız ve bir tarafa attığınız eşyalar neden bir başkası için mutluluk olmasın ki?

Gönüllü Olarak Çalışmalarda Yer Alabilirsiniz

Zamanınızı toplum için çalışmakla geçirdiğinizde, gereksiz yere tüketim yapmaktan kaçınmaya başlarsınız. Güçlü, yetenekli ve ilgi alanlarınızın en uygun olduğu yerlerde gönüllü olarak bulunabilirsiniz. Toplumsal sorunlara çözüm üretmeye ve insanlara yardım etmeye başladığınızda tüketim alışkanlıklarınızın değiştiğini göreceksiniz. Geçen yaz Saygılı Rulman ailesinin “Denizde Temizlik Var” adı altında başlattığı sosyal sorumluluk projesi plastik tüketiminin yol açtığı tehlikenin gözlemlenmesine katkıda bulundu.

 

Unutmayın şükür, aşırı tüketim için en iyi tedavi yöntemlerinden biridir!

 

Kaynaklar:

https://www.cnnturk.com/dunya/bm-raporunda-korkunc-rakamlar-dunyada-her-9-kisiden-biri-ac

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2018/09/10/12-trilyon-lik-gida-cope-gidiyor



Diğer Yazılar

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER
ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER

Her insanın dönem dönem hayatına yön verecek kritik tercihler yapması gerekir. Tercih sonucu alınan kararların sağlıklı olabilmesi için çok yönlü düşün...

Devamı
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deprem, ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle en önemli ve önlem alınması gereken gerçeklerinden biri. Gerekli önlemler alındığı takdirde, bu doğa olayının tehlikelerinden ...

Devamı
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri stres. Pek çok hastalığın temelinde stres faktörünün yattığını artık biliyoruz. Peki ama nedir bu stres? Stres; kişinin...

Devamı