×
2 dk okuma
Paylaş

Okumak evrensel bir etkinliktir ve yeni bir bilgi edinmek için en önemli aktivitelerden biridir. Bu süreci etkili ve verimli hale getirmek pek çok açıdan önemlidir. Burada çoğunlukla devreye hızlı okuma teknikleri girer. Burada önemli olan metni hızlıca okumak değil, minimum sürede maksimum bilgiyi hafızada tutmaktır. Hızlı okuma tekniği bilginizi geliştirmek, öğrenme deneyiminizi hızlandırmak ve hatta kariyerinizi öne taşımak için güçlü bir anahtardır. Günümüzde uygulanan pek çok hızlı okuma tekniği bulunmaktadır. İşte hızlı okuma tekniklerinden birkaçı!

 

Parmak ile Okuma Tekniği

Çoğu kişinin ilkokul yıllarında kullandığı bu teknik zaman geçtikçe yok olmuştur. Ancak parmak ile okuma, algılarınızı sabit bir yerde toplayarak daha hızlı okumanızı sağlar. Bu teknik ilk olarak Evelyn Wood tarafından geliştirilmiştir ve İşaret parmağını sayfa boyunca okuyacağınız cümlenin altında hareket ettirmeyi içerir.

Tarama ve Ön İzleme Tekniği

Tarama ve ön izleme tekniği, okumayı planladığınız metnin ana fikrini hızlı bir şekilde yakalamanızı sağlar. Bu teknik size sayıları, isimleri ve kelimeleri kolayca yakalamayı öğretir. Zaman ve pratikle, bir paragraftaki anahtar cümleleri belirleme hızınızı arttırabilirsiniz. Bu tekniği kullanırken, listeler, grafikler, dizinler ve alt başlıklar gibi öğeleri aradığınızdan emin olun. Ayrıntılara girmeden önce bu anahtar kelimeleri tanımlamanız önemli.

Kelime Gruplarını Okuma Tekniği

Kelime gruplarının okunması, hızlı okuma tekniklerinin en temel becerilerden biridir. Genellikle bireylerin en çok zorlandığı tekniklerden biri olan kelime gruplarını okuma tekniği tek tek sözcükleri okumaktan ziyade sözcük parçalarını okumayı içerir. Buradaki amaç, bir metni okurken gözlerinizdeki duraksama sayısını azaltmaktır. Bir süre pratik yapmaya başladığınızda, anlama oranınız ve bununla birlikte genel okuma becerileriniz büyük ölçüde gelişecektir.

 

Zamanlayıcı Kullanma Tekniği

Zamanlayıcı kullanmak ortalama bir sayfayı ne kadar sürede okuduğunuzu anlamanın en somut yoludur. Sık sık zamanlayıcı kullanarak okuyun ve daha sonra hedeflediğiniz süre zarfında okuduğunuz metni bitirmek için pratik yapmaya başlayın. Zamanlayıcı kapandığında da kaç sayfa okuduğunuzu not edin. Bu şekilde gelişiminizi takip edebilir, kendinizi bu konuda daha azimli hissedebilirsiniz.



Diğer Yazılar

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER
ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER

Her insanın dönem dönem hayatına yön verecek kritik tercihler yapması gerekir. Tercih sonucu alınan kararların sağlıklı olabilmesi için çok yönlü düşün...

Devamı
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deprem, ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle en önemli ve önlem alınması gereken gerçeklerinden biri. Gerekli önlemler alındığı takdirde, bu doğa olayının tehlikelerinden ...

Devamı
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri stres. Pek çok hastalığın temelinde stres faktörünün yattığını artık biliyoruz. Peki ama nedir bu stres? Stres; kişinin...

Devamı