×
2 dk okuma
Paylaş

HERKESİN DİLİNE PLESENK OLMUŞ BİR KELİME: “FEEDBACK”

Türkçe karşılığı Türkiye Dil Kurumu tarafından; “geri bildirim, geri besleme, dönüt” olarak belirtilen feedback kelimesi; günlük hayatımızın yanı sıra özellikle iş dünyasında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sözlük anlamı: “Gönderilen bilgi veya talimatın alıcıda yaptığı etkiye ilişkin edinilen bilgi, dönüt.” şeklinde açıklanan feedback; pozitif veya negatif bir aktarımda bulunmaktadır.

Yalnızca büyük şirketler için değil; orta, küçük tüm yapılanmalar için geçerli olan geri bildirim, ticari kazancın güdüldüğü her oluşumda oldukça önemli bir noktaya sahiptir. Geri bildirim aracılığıyla iş akışı daha hızlı sağlanırken, karşılıklı iletişim konusunda başarılı bir sonuç elde edilir. Bu noktada önemli olan hususlardan bir tanesi mesajın karşı tarafa anlaşılabilir bir şekilde iletilmesidir. Hedeflenen amaç mevcut durumu iyileştirmek ve/veya karşı tarafın performansını olumlu bir yönde etkilemek olmalıdır. Geri bildirimde doğru dengeyi kurmanın, adil ve dengeli davranmanın süreç içerisindeki önemi oldukça fazladır.

İş dünyasının büyük bir kısmını oluşturan geri bildirim, iyi veya kötü her türlü durumda işin gelişmesine fırsat sağlar. Yapılan eleştirilerin veya olumsuz dönüşlerin kişisel olarak algılanmamalı ve görmezden gelinip, dikkate almama davranışında bulunulmamalıdır. Buradaki en önemli husus geri bildirimin negatif olduğu durumlarda bile karşı tarafı rencide etmeyecek bir tonda iletişimin kurulmasıdır. Böylelikle işi yapan kişinin süreci iyileştirmesi ve işin doğru bir şekilde tamamlanması başarılı bir geri bildirimin oluşmasına olanak sağlar.

İşletmelerde sahip olunan sistemin gelişmesi, doğru iletişimin kurulduğu bir ortamın oluşması, yetki ve sorumlulukların net bir şekilde belirlenmesi başarıya giden yolda önemli anahtar noktalarıdır. Etkin ve geliştirilebilen bir geri bildirimin bu anahtar noktalarının elde edilmesindeki önemi göz ardı edilmemelidir.  Birimlere ait her işin ve bu işe ayrılan sürenin geri bildirim olarak bireylere  bildirilmesi verimli bir iş sürecinin doğmasına olanak sağlar.

 

Peki yapıcı bir geri bildirim nasıl oluşur?

  • Yapıcı ve etkili bir geri bildirimde bulunmanın gözetilmesi
  • Kullanılan üslupta profesyonel tavrın korunması
  • Performans iyileştirmenin hedeflenmesi
  • Sorunlara karşı birlikte çözümler üretilmesine olanak sağlanması
  • İş sürecinde takdir etmekten kaçınılmaması

Etkin ve yapıcı bir geri bildirimin oluşmasına olanak sağlayan, önemli adımlardandır. Şirket kültürünün oluşması ve çalışanlar arasında bu aidiyetin sağlanması için geri bildirim desteklenmeli ve süreç doğru bir şekilde yürütülmelidir.



Diğer Yazılar

ÇALIŞANLARIN GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN ŞİRKETLERİN YAPMASI GEREKENLER
ÇALIŞANLARIN GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN ŞİRKETLERİN YAPMASI GEREKENLER

Şirketlerin ve yöneticilerin en büyük isteklerinden biri çalışanların aidiyetiyle birlikte gelişimlerinin de ilerlediğini görmektir. Bu kapsamda şirketler işe alımlarda; ken...

Devamı
VERİMLİ BİR İŞ HAYATI ELDE ETMEK İÇİN ÖNERİLER
VERİMLİ BİR İŞ HAYATI ELDE ETMEK İÇİN ÖNERİLER

  Gün içerisinde oldukça yoğun bir çalışma temposuna rağmen hedeflenen işler tamamlanamıyorsa, geçirilen zamanın verimli kullanılmadığını söyleyebiliriz. ...

Devamı
İŞ DÜNYASINDA BAŞARININ ANAHTARI: DOĞRU VE YAPICI İLETİŞİM
İŞ DÜNYASINDA BAŞARININ ANAHTARI: DOĞRU VE YAPICI İLETİŞİM

İletişim kurma yetisi insanlık tarihi boyunca keşfedilmiş en önemli olaydır. İlerlemenin ve üretimin itici motoru her zaman insanlar arası ilişkiler olmuştur.  İnsanlık geliştikç...

Devamı