×
2 dk okuma
Paylaş

Deprem, ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle en önemli ve önlem alınması gereken gerçeklerinden biri. Gerekli önlemler alındığı takdirde, bu doğa olayının tehlikelerinden korunmak mümkün. Peki günün büyük bir kısmının yaşandığı ofisler depreme ne kadar hazırlıklılar?

Her an maruz kalabileceğimiz gerçeğini unutmadan, deprem öncesi ve sırasında alabileceğiniz küçük ama etkili önlemleri sizler için derledik:

Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler

Deprem öncesinde alınabilecek önlemler, deprem sırasında yapılması gerekenlerden daha büyük ve etkili olabiliyor. Bunlardan ilki iş yeriniziniz bulunduğu lokasyonda deprem tehlikesinin hangi boyutta olduğunu bilmek. Buna bağlı olarak; ofisin içerisinde yer alan yüksek mobilyaların, dolapların ve devrilme tehlikesi olan eşyaların duvara sabitlenmesi beklenmeyen bir durum gerçekleştiğinde hayat kurtarıcı etkisi oluyor.

 

 

Yaşamsal ihtiyaçların karşılanması ve olası yaralanmalarda önlem alınabilmesi için ortak alanlarda bulundurulacak bir deprem çantası yaşanılabilecek olumsuz durumlar için oldukça önemli. El feneri, düdük, ilk yardım kiti, ilaç, su, konserve yiyecek vb. ürünlerin bulundurulduğu deprem çantası ofis içerisinde rahatlıkla ulaşılabilecek bir yerde tutulmalı.

Depremden dolayı görülen zararın en büyük sebeplerinden biri yaşanılan panik durumu. Bunun önüne geçilmesi için ise psikolojik olarak bireylerin kendilerini hazır hissetmeleri gerekmektedir. Yapılacak tatbikatlar olası bir deprem anında oluşacak paniğin önlenmesini sağlarken, deprem anında nasıl davranılması gerektiğine dair de bilgi verici olacaktır.

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

Deprem anında hemen hemen herkesin yapmaya çalıştığı ilk şey bulunulan binadan dışarıya çıkmaya çalışmak oluyor. Bu durum kişilerin güvenliğini tehdit altına alırken ortamdaki panik havasını daha da çok yükseltmektedir. Sarkıt aydınlatmalar, koridorlarda bulunulması ve asansör kullanımı ciddi tehlikelerin ortaya çıkmasına sebep olabilirler. Böyle bir olumsuzluğun yaşanmaması için önceliğin ofis masası veya büyük bir kanepenin yanına eğilip, yaşam üçgeni oluşturulması olmalıdır.

Yaşam Üçgeni Nedir?

Deprem sırasında hayat kurtarıcı bir önlem olarak adlandırılan hayat üçgeni, hayatta kalmak için yeterli büyüklükteki boşluklara denir. Enkaz altından sağ çıkmamızı sağlayacak en önemli önlemlerden biridir. Sağlam bir eşyanın yanına çöküp, başımızı koruyacak şekilde saklandığımızda yaşam üçgenini oluşturmuş oluyoruz. Çök-kapan-tutun hareketleri ile tabir edilen yaşam üçgeni pozisyonunda ortamda bulunan eşyalar devrilse bile yanınızdaki eşyanın sizi koruması sağlanmaktadır.  

 

 

Önceden bilinmesi mümkün olmayan deprem doğal afetine karşı alabileceğiniz tedbir ve önlemlerle olumsuzlukları daha risksiz yaşayabilmek mümkün. Deprem sonrasında olası artçılara karşı binalardan uzak durulması ve toplanma alanlarında beklenilmesi gerekmektedir.



Diğer Yazılar

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER
ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER

Her insanın dönem dönem hayatına yön verecek kritik tercihler yapması gerekir. Tercih sonucu alınan kararların sağlıklı olabilmesi için çok yönlü düşün...

Devamı
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deprem, ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle en önemli ve önlem alınması gereken gerçeklerinden biri. Gerekli önlemler alındığı takdirde, bu doğa olayının tehlikelerinden ...

Devamı
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri stres. Pek çok hastalığın temelinde stres faktörünün yattığını artık biliyoruz. Peki ama nedir bu stres? Stres; kişinin...

Devamı