×
4 dk okuma
Paylaş

Her insanın dönem dönem hayatına yön verecek kritik tercihler yapması gerekir. Tercih sonucu alınan kararların sağlıklı olabilmesi için çok yönlü düşünmek ve öngörülü davranmak gereklidir. Üniversite tercihi de bu kritik kararlardan biridir.

Üniversite başvuru sürecinin ilk zorluğu hangi üniversitelerin tercih edileceğine karar vermektir. İşte üniversite seçmenin püf noktaları…

 

  • Doğru alanı seçtiğinizden emin olun!

Tercihinizden emin olmalısınız. Önümüzdeki dört ila altı yılınızı bu alanda çalışarak geçireceksiniz ve sonraki 40-50 yıl da bu alanda çalışacaksınız. Seçiminizle ilgili şüpheleriniz varsa, bu konuda olabildiğince çok şey okuyun. İş seçeneklerini ve kurs içeriklerini kontrol edin; bu konuda Google’da sörf yapmak çok faydalı olabilir. Ama matematikçi olmak yerine diş hekimi olmak istediğinizi üniversiteye başladıktan sonra kesinlikle anlamak istemezsiniz…

Dikkate alınması gereken bir diğer önemli konu da bir üniversitenin sizi geleceğe nasıl hazırlayabileceğidir. İster eğitiminize devam edin, ister iş gücüne katılın, eğitiminizin nasıl bir kariyere dönüşeceğini öğrenmek önemlidir.

  • Üniversite sıralamalarına bakın!

Üniversite aramaya başladığınızda, tüm ana sıralama tablolarını ve taban-tavan puanlarını kontrol edin. Dikkat etmeniz gereken önemli verilerden biri öğrenci:personel oranıdır. Bu oran ne kadar düşükse o kadar iyidir. Daha küçük sınıflarda daha rahat soru sorabilir ve konuları daha kolay anlayabilirsiniz

  • Üniversite kütüphanesinin nasıl olduğunu öğrenin!

Eğitim hayatındaki en önemli şeylerden biri de kütüphanedir. Öğrenciliğinizin önemli bir kısmını kütüphanede geçireceksiniz, bu yüzden rahat bir ortam olmalı. Kontrol etmek için bir başka iyi nokta, üniversite çevresinde vize-final dönemlerinde 7/24 açık bir kafe olup olmadığıdır!

  • Ders içeriğini kontrol edin!

İlgilendiğiniz bir bölüme sahip bir üniversiteye gitmek istiyorsunuz. Bunun için, gideceğiniz üniversitenin tercih ettiğiniz bölüme dair hangi farklı müfredatlara ve farklı programlara sahip olduğunu incelemelisiniz. Diyelim ki biyolojiyle ilgileniyorsunuz. Bir üniversite biyoloji, biyokimya, biyomedikal mühendislik, biyomedikal bilimler, biyoistatistik ve yaşam bilimleri alanlarında programlar sunabilir, bu nedenle hangi programın sizin için en iyi seçim olduğunu görmek önemlidir.

Ders müfredatlarına ve ilgili bölümlere üniversitenin web sitesinden bakabilirsiniz. Eğer konuyla ilgili özellikle ilgilendiğiniz bir alan varsa, üniversitenin müfredatında olup olmadığına bakın. Alternatif olarak, doğrudan üniversite ile iletişime geçebilirsiniz.

  • Hangi sporların ve toplulukların sunulduğunu görün!

Öğrenci olmanın dışında, sen kimsin? Seni ne tanımlar? Ne hakkında tutkulusun? En iyi üniversite anılarınızın çoğu sınıfın dışında olacak, bu nedenle ders dışı aktiviteler hakkında bilgi edinin. İster hevesli bir futbolcu olun, ister kitap okumayı seviyor olun, hobinize uygun bir şeyler olduğundan emin olmak için üniversitedeki toplulukları ve kulüpleri incelemelisiniz. Üniversite hayatı sadece ders çalışmaktan ibaret değildir, kendinize değer katacak ve geliştirecek organizasyonlarda bulunmanız önemlidir.

  • Öğrenci konaklaması hakkında bilgi edinin!

Üniversiteye başlıyorsanız, muhtemelen ilk kez ailenizden uzaklaşacaksınız. Bu nedenle, yaşadığınız konaklama yerinin güzel ve samimi olması, “eviniz” diyebileceğiniz bir yer olması önemlidir. Hazırlıklı olun: Yemek yapmayı, çamaşır makinesi kullanmayı ve bulaşık yıkamayı öğrenmeniz gerekebilir. Ve oda arkadaşları, ev arkadaşları veya kat arkadaşları için endişelenmeyin. Yurtta ve okulda arkadaş edinmek ve sosyalleşmek çok kolaydır. Üniversite, evden uzakta yaşadığınız ilk zaman olabilir. İster memleketinizde kalıyor olun, ister ülke genelinde hareket ediyor olun, üniversite boyunca nerede yaşadığınız önemlidir. Çoğu öğrenci ilk yıl yurtta kalmayı tercih eder. Size uygun yurt imkanlarının olup olmadığını araştırın.

  • Kampüs kompleksini ve konumunu dikkate alın!

Yaşadığınız yerin yanı sıra, üniversite kampüsünüzde çok zaman geçireceksiniz. Derslerin dışında arkadaşlarla takılır, ders çalışır veya grup projelerinde çalışır, bir şeyler atıştırır veya bir şeyler içer, etkinliklere katılır, atletizm veya dinlenme tesislerini kullanır ve daha fazlasını yaparsınız. Bu sebeple ilgi alanlarınıza uygun sevdiğiniz bir üniversite seçin.

  • Bütçenizi sağlıklı şekilde finanse edin!

Maliyetlerinizi karşılamak için bütçe ayırdınız mı? Bütçe konusu üniversite öğrencilerinin lise öğrencilerinden çok daha fazla akıllarında tuttukları bir konudur. Burada düşünülmesi gereken bazı şeyler var:

  • Öğrenim ücreti ne kadar?
  • Hangi kısmı ödeyeceksiniz ve aileniz ne kadar katkıda bulunacak?
  • Ne kadar burs parası alabilirsin?
  • Başka ne için ödeme yapmanız gerekiyor, örneğin ikametgah, ders kitapları, laboratuvar önlüğü?
  • Kampüste yarı zamanlı çalışabilir misiniz?

Bu soruların olası üniversite seçeneklerinizi daraltmanıza yardımcı olacağını umuyoruz. Üniversite, büyük ve heyecan verici bir yaşam kararıdır, bu nedenle hem akademik hem de yaşam deneyimlerinde başarılı olmanızı sağlayan bir okul bulmanızı umuyoruz.



Diğer Yazılar

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER
ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER

Her insanın dönem dönem hayatına yön verecek kritik tercihler yapması gerekir. Tercih sonucu alınan kararların sağlıklı olabilmesi için çok yönlü düşün...

Devamı
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deprem, ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle en önemli ve önlem alınması gereken gerçeklerinden biri. Gerekli önlemler alındığı takdirde, bu doğa olayının tehlikelerinden ...

Devamı
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri stres. Pek çok hastalığın temelinde stres faktörünün yattığını artık biliyoruz. Peki ama nedir bu stres? Stres; kişinin...

Devamı