×
3 dk okuma
Paylaş

Türkiye’nin gözbebeği, lezzete açılan penceresi olan İzmir, hayatın tadını çıkarmayı bilenlerin yaşadığı, büyük şehirlerin karmaşasına tezat, huzuru, sakinliği ve kültürel çeşitliliği ile insanı büyülüyor. Doğası, kültürü ve özgür insanları ile Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’in kendine ait pek çok lezzeti bulunmakta. Sadece sokak lezzetlerini tatmak için bile hafta sonunuzu İzmir’de geçirebilirsiniz. İşte birbirinden lezzetli, İzmir’i İzmir yapan meşhur lezzetler!

1- BOYOZ

Boyoz, İzmir’in en meşhur lezzetlerinin başında geliyor. Dünya’nın neresine giderseniz gidin Boyoz’un ticari olarak satıldığı başka bir şehir daha göremezsiniz. Boyoz’un ünü İzmir’i aşarak, şehrin simgesi haline gelmiştir. İzmir’i her ziyaret edenin özellikle aradığı bir lezzet olan Boyoz’un yapılışında, diğer börek çeşitlerinden farklı olarak tahin kullanılmaktadır. Tahin dışında un, tuz, şeker ve sıvı yağ ile yapılan Boyoz’un en büyük püf noktası hamurun dinlendirme süresi ve olabildiğince ince açılmasıdır.

2- KUMRU

İzmir’in bir diğer meşhur lezzeti ise Kumru’dur. Fakat bildiğimiz kuş olan Kumru ile karıştırılmamalıdır. Kumru bir sandviç türü de değildir. İsmini ekmeğinin şeklinden alan Kumru’nun hamuru nohut mayası ile hazırlanıp sırasıyla pekmezli su ve susama batırılır. Kumru ekmeğinin arasına peynir, domates ve biber eklenerek kahvaltılık olarak servis edilir.

3- ŞAMBALİ

Batı Anadolu’dan gelen Şambali sokak lezzetlerini sevenler için oldukça popüler bir tatlı çeşididir. Diğer büyükşehirlerde “Şambaba” olarak da bilinen Şambali, çoğunlukla camekan seyyar arabalarda satılmaktadır. Revaniye oldukça benzeyen ancak daha sert bir kıvama sahip olan bu şerbetli tatlıyı tahinli, kaymaklı ya da kaymaksız tüketebilirsiniz. Eğer lezzetli bir şambali yemek istiyorsanız Kemeraltı Çarşısı’na uğramadan sakın dönmeyin.

4- ŞEVKETİ BOSTAN 

Ege mutfağı bin bir çeşit ottan yapılan lezzetler ile doludur. Enginar’ından Arapsaçı’na kadar pek çok ota ev sahipliği yapan İzmir’in en popüler otu Şevketi Bostan’dır. Doğal haliyle dikenli bir bitki olan şevketi bostan, dikenlerinden arındırıldıktan sonra lezzet ve şifa deposu olarak kullanılmaya hazır hale getirilir. Hem etle hem de balıkla pişirilebilen Şevketi Bostan’ı balık restoranlarında soğuk ve sıcak meze şeklinde görebilirsiniz.

5- MİDYE DOLMA

Bir Ermeni mezesi olarak ortaya çıkan Midye Dolma gün geçtikçe İzmir ve İstanbul’un en meşhur sokak lezzetleri arasında yerini almayı başarmıştır. Midye Dolma ile Kordun’un meşhur balık restoranlarında ya da sokak satıcılarında rastlayabilirsiniz. Üzerine bol limon sıkıp bir kere başladığınızda bir türlü bırakamazsınız.

6- LOKMA

Eğer İzmirli değilseniz ve sokakta sıraya girmiş bir topluluk görüyorsanız asla şaşırmayın, bilin ki orada lokma dökülüyordur. Başta sünnet düğünleri olmak üzere, mevlit ve kandil gibi dini öneme sahip günlerin başlıca lezzeti olan İzmir Lokması, kentin önemli ritüelleri arasında yerini alır. Eğer köşe başında bir lokma sırası gördüyseniz hemen sıraya girin ve İzmirlilerin hoşgörülü, paylaşımcı ve duyarlı yapısının en güzel yansıması olan bu güzel tatlının tadına varın.



Diğer Yazılar

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER
ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER

Her insanın dönem dönem hayatına yön verecek kritik tercihler yapması gerekir. Tercih sonucu alınan kararların sağlıklı olabilmesi için çok yönlü düşün...

Devamı
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deprem, ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle en önemli ve önlem alınması gereken gerçeklerinden biri. Gerekli önlemler alındığı takdirde, bu doğa olayının tehlikelerinden ...

Devamı
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri stres. Pek çok hastalığın temelinde stres faktörünün yattığını artık biliyoruz. Peki ama nedir bu stres? Stres; kişinin...

Devamı