×
3 dk okuma
Paylaş

Dünyanın büyük sorunlarına yenilikçi çözümler bulmak 21. Yüzyılın en güçlü ve ilgi çekici iş modeli haline gelmiştir. Bu noktada sosyal girişimcilik ve sosyal girişimciler kavramı karşımıza çıkar. Peki, kimdir bu sosyal girişimciler? Toplumun sosyal sorunlarına inovatif çözümler arayan tutkulu ve yenilikçi insanlardır. Çevreye sosyal fayda sağlamak amacı ile geleneksel girişimcilik modellerini kullanırlar. Sosyal girişimciler ele aldıkları ihtiyaçlar konusunda çoğu zaman kişisel bir deneyime sahiptir ve bu neden ile en acil sosyal zorluklara benzersiz çözümler üretebilirler.

 

Çoğu zaman insanlar sosyal girişimcilik ile ticari girişimciliği birbirinden ayırt edememektedir. Genel ve ortak bir ticari girişimcilik, yeni bir iş açmak veya mevcut işi geliştirmek için öncülük etmek anlamına gelirken sosyal girişimcilik, esas olarak kar amacı gütmeden toplumsal çözüm yaratmaya odaklanır. Bu alandaki girişimciler kar amacı gütmeyen sektör ve organizasyonlar ile ilişkilidir. Ancak bu, kar elde etme ihtiyacını da ortadan kaldırmaz. Tüm girişimcilerin süreci sürdürmek ve topluma olumlu bir çözüm getirebilmek için sermayeye ihtiyacı vardır.

 

Öte yandan sosyal girişimciliğin ticari girişimciliğe göre daha çok avantajı olduğu söylenebilir. Örneğin sosyal girişimciler sermayelerini daha kolay arttırabilirler. Konu toplumsal fayda olduğu için hükümet ve vakıflardan büyük teşvikler alabilirler. Buradaki yatırım endüstrisi ticari girişimden daha etik olduğu için sermaye oranlarını piyasa fiyatlarının üstünde tutmak daha kolaydır. Bunlara ek olarak bu organizasyonlar için pazarlama ve tanıtım faaliyetleri de oldukça kolay ve masrafsızdır. Sosyal bir sorun ele alındığı için insanların ve medyanın dikkatini çekmek daha kolaydır. Tanıtım derecesi genellikle çözümün benzersizliğinin derecesine bağlıdır.

Sosyal girişimciler, genellikle kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ile hükümet kuruluşlarının fon ve organizasyon eksikliğinden dolayı gidemediği yerlere giderler. Yoksulluk, yetersiz beslenme, hava kirliliği ve sağlık hizmetleri gibi küresel sorunların üstesinden gelmek heyecan verici yeni bir iş stratejisinin temelidir. Çocuk hakları, atık ürünlerin arıtılması için tesis kurulumu veya kadınların güçlendirilmesi, sosyal girişimlerin birkaç örneğidir. Bu tür sorunlara çözüm üretmenin büyüklüğü, dünyanın önde gelen politikacılarının, sosyal girişimciliğin günümüzün en güçlü ve karlı iş modeli haline geleceğini savunmasına neden olmaktadır.

 

Bir Sosyal Girişimcilik Örneği Olarak: Çöp(m)adam

Türkiye’de kadın istihdamının artırılabilmesi ve atıkların geri dönüştürülebilmesi amacıyla Ayvalık’ta yerel bir kalkınma projesi olarak hayata geçirilen Çöp(m)adam, ambalaj atıklarını farklı formlarda satışa sunarak geri dönüştürüyor. Bu sihirli dönüşüm hayatları boyunca düzenli bir geliri olmamış ev kadınları tarafından gerçekleştiriliyor. Kadınların istihdama katılarak toplum içinde güçlenmesi, geri dönüşüm ile de çevrenin korunması amaçlarıyla yola çıkılan bu proje bir sosyal girişimcilik örneği olarak karşımıza çıkıyor.

http://www.copmadam.com/about-us/



Diğer Yazılar

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER
ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK GENÇ ARKADAŞLARIMIZA ÖNERİLER

Her insanın dönem dönem hayatına yön verecek kritik tercihler yapması gerekir. Tercih sonucu alınan kararların sağlıklı olabilmesi için çok yönlü düşün...

Devamı
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
OLASI BİR DEPREM ANI İÇİN İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deprem, ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle en önemli ve önlem alınması gereken gerçeklerinden biri. Gerekli önlemler alındığı takdirde, bu doğa olayının tehlikelerinden ...

Devamı
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri stres. Pek çok hastalığın temelinde stres faktörünün yattığını artık biliyoruz. Peki ama nedir bu stres? Stres; kişinin...

Devamı