×
3 dk okuma
Paylaş

Şirketler için analiz yapmak yalnızca veri toplamaktan ibaret olmamalıdır. Önemli olan toplanan verileri eyleme dönüştürülebilir bir şekilde analiz etmektir. Kuruluşların bugün çeşitli kaynaklardan toplayabildiği veri miktarı, hangi yöntemlerin işe yaradığını anlama ve ekibin gelecekteki eğilimler için hazırlanmalarına yardımcı olma imkânı sunar. Ancak toplanan veriler düzgün bir şekilde analiz edilemiyorsa sahip olunan tek şey anlamsız sayılardır.

Öte yandan verileri analiz etmenin tek bir doğru yolu bulunmamaktadır. İhtiyaçlarınıza ve topladığınız verilerin türüne bağlı olarak doğru veri analizi yöntemleri de değişecektir. Doğru veri analiz süreci ve araçlarıyla, farklı bilgilerden oluşan rakamlar basit ve net bir karar noktası haline gelebilir. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır.

  1. Sorularınızı Doğru Tanımlayın

Ticari veri analizinize doğru sorular ile başlamalısınız. Sorular ölçülebilir, açık ve öz olmalıdır. Belirli sorunlarınızın olası çözümlerini nitelemek veya yeni fırsatlar elde etmek için net sorular tasarlamanız gerekmektedir. Örneğin, işletmeniz artan maliyetler ile karşılaşıyor ve artık rekabetçi teklifler sunamıyorsa bu sorunu çözecek birçok sorudan biri şunları içerebilir: Şirket, kaliteden ödün vermeden giderlerini nasıl düşürebilir?

  1. Ölçüm Yöntemlerinizi Belirleyin

Belirlediğiniz sorun ile birlikte ana sorunuzu cevaplamak için ne tür veriler gerektiğine karar vermeniz gerekmektedir. Bu şekilde tam olarak neyi ölçeceğiniz konusunda bir fikre sahip olabilirsiniz. Neyi ölçeceğinize karar verdiyseniz sıra nasıl ölçeceğiniz kısmına gelir. Burada kendinize sormanız gereken birtakım sorular bulunur. Zaman diliminiz nedir? Ölçü biriminiz, örneğin USD veya Euro, nedir? Hangi faktörler dahil edilmelidir?

  1. Verilerinizi Toplamaya Başlayın

Verilerinizi toplarken ve düzenlerken bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir. Yeni veri toplamadan önce, mevcut veri tabanlarından veya elinizdeki kaynaklardan hangi bilgilerin toplanabileceğini belirleyerek ilk olarak bu verilerden başlayın. Ayrıca görevlendirilen tüm ekip üyelerinin iş birliği yapmasına yardımcı olmak için verileri kaydetmeye başlamadan önce bir dosya depolama ve adlandırma sistemi belirleyin. Bu işlem bir yandan zaman kazandırırken diğer yandan aynı bilgilerin iki kez girilmesini önler. Son olarak toplanan verileri, tarihleriyle birlikte bir Excel dosyasında düzenleyin ve devam ederken kaynak notları ekleyin.

  1. Verilerinizi Analiz Edin

En başta belirlediğiniz sorunuzu cevaplamak için doğru verileri topladıktan sonra, daha derin bir veri analizi yapmanız gerekmektedir. Verilerinizi korelasyon bulmak gibi çeşitli şekillerde değiştirerek veya Excel'de bir pivot tablo oluşturarak analiz edebilirsiniz. Bu aşamada veri analizi araçları ve yazılımları son derece faydalıdır. Visio, Minitab ve Stata gelişmiş istatistiksel veri analizi için kullanabileceğiniz yazılım paketlerinden bazılarıdır.

Veri analizi sürecindeki bu 4 adımı izleyerek kararlarınızı sağlam bir şekilde toplanmış ve analiz edilmiş verilerle destekleyebilirsiniz. Böylece işletmeniz için daha iyi ve daha somut kararlar alabilirsiniz.

 



Diğer Yazılar

MÜŞTERİ SADAKATİ NASIL SAĞLANIR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?
MÜŞTERİ SADAKATİ NASIL SAĞLANIR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

 Günümüz dünyasında ürün ve hizmetlere erişim imkanının artmasıyla müşteri sadakatinin sağlanması hemen hemen her marka için son derece önemli bir k...

Devamı
ŞİRKET İÇİ EĞİTİMLERİN ÖNEMİ
ŞİRKET İÇİ EĞİTİMLERİN ÖNEMİ

Küreselleşen dünya, artan rekabet ortamı ve edinilmesi gereken binlerce bilgi... Günümüzde birçok insan, öğrenmenin ve gelişmenin okul dönemleri ile sınırl...

Devamı
UZAKTAN ÇALIŞMAYI KOLAYLAŞTIRACAK DİJİTAL UYGULAMALAR
UZAKTAN ÇALIŞMAYI KOLAYLAŞTIRACAK DİJİTAL UYGULAMALAR

UZAKTAN ÇALIŞMAYI KOLAYLAŞTIRACAK DİJİTAL UYGULAMALAR   Yeni tip koronavirüs COVID-19 salgını sonrasında şirketlerin büyük kısmı çalışanlarını eve gönderer...

Devamı